top of page

במה

גוונים במחול

יפעת מנוס

המופע "Shape On Us" של להקת ורטיגו ופרויקט "כח האיזון" משלב רקדנים עם ובלי ייחוד פיזי. הרקדנים מתמודדים עם פחדי היומיום שלהם באמצעות מחול, והקהל מוזמן להתבונן בהם מבלי להסיט את המבט

יפעת מנוס3.jpg
פורסם: 29.3.21

הפחד היומיומי של איתמר הוא שמישהו יפיל אותו, פיזית. לאיתמר יש שיתוק מוחין והוא הולך בעזרת קביים. באחת הסצינות במופע "Shape On Us" הוא נאלץ להתמודד עם הפחד הזה. בחוסר יציבות, ללא הקביים שיתמכו בו, הוא עומד במרכז הבמה ועל פניו חולפים הרקדנים ביעף בלי לשים לב אליו, כמעט דוחפים אותו - אבל לא נוגעים בו. הקצב של הדברים סביבו לא מסונכרן עם הקצב שלו. לפעמים הוא מועד ונופל ולפעמים לא, ותוך כדי הוא מנגן במפוחית.

 

איתמר הוא חלק מפרויקט "ורטיגו כח האיזון", שביחד עם הכוריאוגרף שרון פרידמן הולידו את היצירה "Shape On Us". ביצירה משתתפים תשעה רקדנים, חלקם עם מוגבלויות פיזיות. פרידמן, כוריאוגרף מוערך וזוכה פרסים עם קריירה ארוכה בספרד ורזומה מרשים כרקדן (בין היתר בלהקת ורטיגו עצמה), לא אוהב את ההגדרה הזו של מוגבלות או נכות. "אני מעדיף לקרוא לזה גיוון פיזי. אם אני קורא לאדם מוגבל או נכה, אני שם עליו טיקט שלילי, כאוב. למה צריך לדבר על המקום הזה? בואו נדבר על הגיוון ומשם על הייחוד. הייחוד הוא משהו שבמחול מודרני אנחנו מחפשים מרגע שהתחלנו לפתח אותו".

"Shape On Us". מתוך פסטיבל ישראל 2020

ואיך משתלב פה המחול הלכה למעשה? פרידמן העמיד כל אחד מבעלי הגיוון הפיזי בחלל כדי שיתמודד עם הפחד היומיומי שלו, כמו במקרה של איתמר, וסביב זה בנה את הכוריאוגרפיה. "זו יצירה מאוד מרגשת ומלאה במתח. רואים את הבן אדם מתמודד עם סוג של סכנה ורואים אותו מצליח או לא מצליח ובעצם חווים את התהליך שלו.
באיזושהי צורה ניסיתי לנרמל סיטואציות. רציתי גם לעבוד כמה שיותר עם הגוף וכמה שפחות עם כלי העזר. יותר עם האדם ופחות עם הכיסא. יש גם סצינות יותר אבסטרקטיות שמדברות על הגלובל. על איך הגופים יכולים להתקדם בחלל כגוף אחד".

לדבריו, היצירה מזמינה את הצופה להתבונן במשהו שלרוב הוא לא נוהג להתבונן בו. "בדרך כלל, מתוך חוק לא כתוב, מתוך רצון לתת כבוד או לא לפגוע - נהוג להזיז מבט לצד אחר," הוא מסביר. "לדוגמה, הסצינה הראשונה ביצירה היא כניסה של כל אחד מהמבצעים לחלל. כל אחד הולך או מתגלגל למקום שלו. נפתח זמן כזה שבחיים האמיתיים הייתי מחפש משהו אחר להסתכל עליו, אבל כאן מצאתי את עצמי מסתכל על כולם. הרעיון ביצירה הוא סוג של קריאה, בואו תראו אותנו. איך אנחנו מתהלכים. איך אנחנו מתנהלים כיחידים אבל גם בקבוצה. כולנו מגוונים ושונים מאוד בה".

פרידמן, בעצמו בן לאמא בעלת גיוון פיזי, מספר על החיבור בין היצירה הזו לבין מה שהוא מכיר מהבית: "כל חיי גרתי במסגרת מגוונת מאוד והמון דברים מהשפה של תקשורת עם אדם מגוון היו ברורים לי. ביצירה הזו המסלול האישי והמקצועי התחברו פתאום. כמו שאני מתנהל בבית התנהלתי בסטודיו ובאותו קו מחשבה".

shape on us - צילום  - יואל לוי.jpg
ייחוד הוא משהו שמחפשים במחול מודרני. צילום: יואל לוי

"Shape On Us", פרי עבודה של חצי שנה, נוצרה במקור עבור פסטיבל ישראל 2020. בשל הקורונה, היצירה הועלתה פעמים אחדות תחת מגבלות נוקשות ומיעוט קהל ומאז לא הוצגה יותר על הבמות. עכשיו, עם פתיחת מופעי התרבות לקהל, הלהקה חוזרת לסיבוב הופעות. על המוזיקה המקורית הופקד נועם הלפר ועל התלבושות ענבל בן זקן (mizo). ייעוץ אמנותי: נעה ורטהיים.

"ורטיגו כח האיזון" הוא ענף בעבודתה של להקת המחול ורטיגו, שהפך להרבה מעבר. הפרויקט נולד לפני כ-20 שנה בעקבות מופע משולב בין רקדנים עם ובלי גיוון פיזי (משהו למדנו משרון פרידמן). חי כהן וטלי ורטהיים, שנפגשו בזמן יצירת המופע, ממשיכים להוביל פעילויות רבות בתחום, כולל יצירת מופעים. הסדנאות ותוכנית ההכשרה של "כח האיזון" מיועדות לרקדנים עם וללא גיוון פיזי ומבוססות על קונטקט אימפרוביזציה - אלתור במגע. בשנת 2008 עבר מרכז הפעילות אל כפר האמנות האקולוגי ורטיגו בקיבוץ נתיב הל”ה. אל המתחם הנגיש בכפר מגיעות קבוצות משולבות לחוויה של עבודת מחול משותפת לצד יצירה באדמה והעשרה בתחום האקולוגי.

 

Shape On Us בביצוע ורטיגו כח האיזון

אורך המופע: 50 דקות

כרטיסים: 140 ש"ח

מועדים קרובים: 26.4 במוזה היכל תרבות חוף הכרמל, 29.4 בהיכל גני תקווה, 20-19.5 בסוזן דלל ת"א.

לאתר המופע לחצו כאן

shape on us - צילום יואל לוי.jpg
הקהל מוזמן להישיר מבט. ורטיגו כח האיזון. צילום: יואל לוי
bottom of page