לא רק שפסטיבל הפסנתר חוזר השנה למתכונת מלאה ומציג כהרגלו עשרות הופעות אינטימיות ייחודיות, שיתופי פעולה מעניינים ומופעי מחווה, אלא שהשנה ישנו סופסוף גם ייצוג נאה ומכובד לנשים. נטע עמית עם חמש המלצות על חמש מוזיקאיות שפשוט אסור לכם לפספס
פורסם: 17.10.21
אחרי שבשנה שעברה נערך פסטיבל הפסנתר במתכונת מצומצמת ובאופן מקוון בלבד, הרי שהפעם יתקיים הפסטיבל במתכונתו המלאה, במתחם מוזיאון תל אביב, מרכז ענב לתרבות והתיאטרון הקאמרי (רביעי-שבת, 30-27.10). מדובר בבשורה מרגשת לאוהבי ואוהבות הפסנתר, והמוזיקה בכלל. עיון ראשוני בליינאפ מעלה שבהשוואה לשנים קודמות, נראה כי מארגני הפסטיבל הלכו על אירוע סולידי יחסית, ללא הפקות גדולות ומרובות משתתפים, אולי מחשש (מובן בהחלט) לספיגת עלויות הביטול האופציונלי בתקופת חוסר הוודאות של הקורונה. עם זאת, בדומה לשנים קודמות, הפסטיבל עדיין מציג מספר מופעי מחווה מיוחדים - כמו לנעמי שמר, ג'וני מיטשל, עוזי חיטמן, לאה גולדברג ועוד - וגם כמה שיתופי פעולה מעניינים בין אמנים שונים: אפרת גוש ויוני בלוך - שחוזרים לשתף פעולה אחרי לא מעט שנים, דניאלה ספקטור שתארח את רונה קינן, שי צברי עם אלון לוטינגר ואלון עדר, ועוד.
"זה לא כלום". ההרכב לאה G במופע מחווה לשיריה של לאה גולדברג. צילום: עמרי פירר
נקודה נוספת שעומדת לזכותו של הפסטיבל היא אחוז הנשים הגבוה המשתתפות בו: גם באופן אבסולוטי - 24 מופעים מתוך למעלה מ-50 המופעים בפסטיבל, וגם ביחס לפסטיבלים אחרים, כמו פסטיבל התמר או פסטיבל הגיטרה, שלא גילו הצטיינות יתרה בייצוג נשי על הבמות, בלשון המעטה. נראה שמארגני פסטיבל הפסנתר מודעים לנושא ואף טרחו לציין את נושא האיזון והשוויון המגדרי ביחסי הציבור שעשו למופעים בתקשורת. בין המוזיקאיות שמופיעות בפסטיבל השנה תוכלו לראות את אניה בוקשטיין שתארח את כרכוקלי, צליל דנין במופע "רעבה ועצבנית" שתארח את אמילי קרפל, לאה שבת, אסתר רדא, מרב הלינגר, יסמין מועלם, אור אדרי, איה כורם, שילה פרבר, עומר מושקוביץ שתארח את עלמה זהר ועוד.
גילוי נאות: כמי שפעילה למען ייצוג שוויוני יותר של נשים במוזיקה בחמש השנים האחרונות, בעיקר דרך האתר ועמוד הפייסבוק של "פוליטיקלי קוראת" הליינאפ של פסטיבל הפסנתר משמח ואף מרגש אותי מאוד. וחשוב להדגיש: לא נעשתה פה שום פשרה אמנותית; כל הנשים המופיעות בפסטיבל הן מוכשרות וראויות, ולא מגיעה להן משבצת מתוקף העדפה מתקנת כזאת או אחרת, אלא כי הן פשוט טובות.
הנה כמה המלצות למופעים נבחרים:
דניאל סאן קריאף (רביעי 27.10, 22:30):
חלקכם אולי מכירים אותה כ"צלע הנשית" של להקת טיפקס, שעימם הופיעה באופן קבוע עד לשנה האחרונה, אבל דניאל סאן קריאף היא גם אחת היוצרות המעניינות והייחודיות בנוף של המוזיקה הישראלית בשנים האחרונות. ב-2019 היא הוציאה את אלבום הבכורה שלה "תורי לומר", שזכה להערכת המבקרים ולאהבת הקהל, עם שירים מעולים כמו "אני זה ביתי", "אתה לא זז" וכמובן שיר הנושא, "תורי לומר", שתתקשו להפסיק לזמזם גם חודשים אחרי ששמעתם אותו לראשונה. בהחלט יהיה מעניין לראות איך סאן קריאף תתרגם את האנרגיות המתפרצות ושמחת החיים שהיא מביאה עמה לבמה ותתאים אותם לפורמט המעונב יותר של פסטיבל הפסנתר (בליווי תומר בר על הפסנתר), ולשמוע את העיבודים האינטימיים לשירים המוכרים, וכן את השירים החדשים מהאלבום הבא, שעליו היא עובדת בימים אלו, בהפקתו של תומר יוסף.
עדי-קשת כהן מארחת את תומר ישעיהו (חמישי 28.10, 22:30):
קשה לחשוב על מופע שמתאים יותר לפסטיבל הפסנתר מאשר המופע של עדי-קשת כהן, פסנתרנית וזמרת-יוצרת, שהוציאה בתחילת השנה את אלבום הבכורה המעולה שלה, "Battleships". עם קול צלול ועדין, אך גם מלא מבע ועוצמות, והגשה מלאת רגש ותיאטרליות בליווי פסנתר וכלי נגינה נוספים - עדי-קשת כהן יצרה אלבום שכל שיר בו הוא יצירה מוזיקלית שעומדת בפני עצמה, והאלבום כולו מתגבש לכדי יצירה מוזיקלית עשירה ושלמה, שאף עולה על סכום חלקיה. זהו אחד מאלבומי הבכורה המשובחים ששמעתי כאן בשנים האחרונות, ולשמוע את השירים האלו מבוצעים בהופעה חיה צפויה להיות חוויה עוצמתית במיוחד. במופע יתארח תומר ישעיהו, ויהיה מעניין לראות את החיבור המוזיקלי בין השניים.
פלורה מארחת את דנה ברגר (שישי 29.10, 13:00):
עם קול זהב ושלל סינתסייזרים, במשך כבר יותר מעשור פלורה (לירון משולם) היא אחת הקולות הבולטים בסצינה האלקטרונית המקומית. פלורה, זמרת-יוצרת ומפיקה מוזיקלית שמאחוריה כבר שני אלבומים באנגלית ואחד בעברית, קאברים מצוינים ("אם ננעלו", "תחת עץ האהבה" עם יובל בנאי) ופרויקטים מוזיקליים נוספים - עובדת בימים אלו על אלבום חדש (בעברית, הפעם) ומגיעה לפסטיבל הפסנתר עם מופע חדש משיריה. תלווה אותה בנגינה בגיטרה ובשירה משותפת המוזיקאית נומקה (נועם סדן), ותתארח דנה ברגר, מאמהות הרוק הישראלי, בחיבור חוצה דורות וז'אנרים. ביחד הן יספקו לנו ערב (או יותר נכון צהריים) שכולו נשים. איזה כיף.
דניאל רובין מארחת את מאיה בלזיצמן - "האלבום שיעיר את אמא" (שישי 29.10, 22:30):
בפעם הראשונה ששמעתי את ה"אלבום שיעיר את אמא" של דניאל רובין התחלתי לבכות. וכך גם בפעם השנייה. והשלישית. וגם בכל הפעמים הנוספות. אני לא זוכרת מתי בפעם האחרונה שמעתי יצירה כל כך עוצמתית, חשופה וקורעת לב כזאת. הרקע ליצירת האלבום והסיפור שעומד מאחוריו הוא הסיפור האישי והמשפחתי של דניאל רובין: לפני כשנתיים, אמה עברה משבר נפשי והתאשפזה במחלקה פסיכיאטרית לאחר התקף מאניה. באמצעות המוזיקה ודרך שירי האלבום, רובין מנסה "להעיר אותה" ולהחזיר אותה בחזרה למציאות. ב-7 שירים ו-19 דקות בלבד, דניאל רובין לוקחת אותנו עמה למסע האישי והמשפחתי הזה, ומכניסה אותנו אל הקשר המיוחד שלה עם אמה ואל המחלקה הפסיכיאטרית שבה היתה מאושפזת באותה תקופה. והתוצאה של המסע האישי, המשפחתי והמוזיקלי הזה היא שוברת לב ומרפאת בו-זמנית. אני רק יכולה לדמיין לעצמי את עוצמת החוויה של להקשיב לאלבום הזה מבוצע בהופעה חיה, בליווי פסנתר, ממש כפי שהוקלט. במופע תתארח גם מאיה בלזיצמן הוירטואוזית עם הצ'לו שלה, שתמיד מוסיף נופך דרמטי. מומלץ להתארגן על טישו לפני הכניסה לאולם.
"התחדשות" משירי נעמי שמר - רוחמה רז שרה, ללי שמר מספרת (שבת 30.10, 21:00):
כמיטב המסורת, גם השנה פסטיבל הפסנתר מקצה מספר משבצות למופעי מחווה מיוחדים ליוצרים ויוצרות מהקאנון המוזיקלי הישראלי והבינלאומי. במופע הנוכחי, רוחמה רז תבצע ממגוון שיריה של נעמי שמר: שירים שביצעה במקור ("שלג על עירי") ונכסי צאן ברזל נוספים שכתבה והלחינה נעמי שמר לאורך למעלה מ-50 שנות קריירה ("אני גיטרה", "הכל פתוח" ועוד). את המופע תלווה בתה של נעמי שמר, ללי, שתספר על חייה של אמה, על משפחתה ועל יצירתה של האם, שתרומתה למוזיקה הישראלית לא תסולא בפז. במופע יתארחו גם טל סונדק, ליאורה בלוך-תמיר וסוף סלע, וילוו בנגינה גלעד שפירא (פסנתר) ועופר שפירא (כלי נשיפה).
פסטיבל הפסנתר, רביעי-שבת 30-27.10
מוזיאון ת"א, מרכז ענב לתרבות, התיאטרון הקאמרי
לתוכנייה המלאה באתר הפסטיבל לחצו כאן
נציגות נאה לנשים בפסטיבל. אור אדרי. צילום: פז אדרי